Grønlandsk vandreudstilling åbner i København

Onsdag, 6 April 2011 12:23

Kunngi_lille.web1
kunngi åbner udstillingen. Foto: Katja Nyborg

Multikunstneren Frederik Kristensen, kunngi, er aktuel med vandreudstillingen ”Realiseringer”. Fredag d. 1. april åbnede han selv udstillingen på Nordatlantens Brygge i København, sammen med det grønlandske kor Aavaat, der fremførte en af kunstnerens egne sange.

Af: Katja Nyborg

Som 7-årig fik kunngi ødelagt sin pegefinger. Hans forældre mente derfor, han skulle vælge et ikke fysisk hårdt arbejde. Det blev startskuddet til en kunstnerisk karriere, som for alvor fik inspiration, da den unge kunngi nogle år efter overværede sin farbror Uusaqqak male Uummannaq fjeldet. I 70’erne blev han uddannet på Grafisk Værksted i Nuuk, hvor han senere fungerede som leder. Siden har kunngi produceret en imponerende række grafiske værker, som undervejs er suppleret med digte, digtsamlinger, malerier og cd’er.

Kunngi fik sit navn og tilnavn, der på dansk betyder konge, i sommeren 1952, da den gamle kong Frederik d. 9. på et officielt besøg til Uummannaq tog den spæde dreng i sin favn. I dag lider kunngi af sygdommen parkinsons, men det har ikke forhindret ham i at fortsætte sit kunstneriske virke, som både tæller separatudstillinger og gruppeudstillinger i hele Grønland og Danmark. Han har lavet udsmykningsopgaver, frimærke- og bogillustrationer og virksomhedslogoer.

Kunngis værker spænder fra naturalistiske afbildninger til abstrakte og nonfigurative kompositioner, ofte med firkanten som centralt element:
 - Lige siden jeg var ung, har firkantens begrænsninger fascineret mig. Det er simpelthen svært at ændre ved den, siger kunngi om den geometriske form.
 
Udstillingen kan ses på Nordatlantens Brygge fra d. 2. april til d. 5. juni. ”Realiseringer” vil efterfølgende blive vist i de Grønlandske Huse i Danmark.  Vandreudstillingen er arrangeret i samarbejde med NAPA – Nordens Institut i Grønland og støttet af Royal Arctic Line.

Læs mere om kunngi

Skriv en kommentar